Helpific vabatahtlikud ja abistajad

Vunki mano! tunnustas Kuldvõtmekest Heaolu valdkonna eripreemiaga

Grupipilt Kuldvõtmekese liikmetest Urvaste kooli õpilaskodu mänguplatsil kiikede juures.
Kuldvõtmekese meeskond Urvaste kooli õpilaskodu mänguplatsil. Fotograaf: Viivika Nagel

Vunki mano! loometalgute žürii tunnustas Kuldvõtmekese meeskonda Heaolu valdkonna eripreemiaga, mille auhinnaraha 2000€ läheb projekti tegevuskava elluviimiseks. Meeskond otsis loometalgutel vastuseid küsimusele, kuidas toetada ürituste korraldajaid erivajadusega inimeste kaasamisel.

Kuldvõtmeke Heaolu valdkonna eripreemiaga. Fotograaf: Helen Avarlaid

Kuldvõtmekese meeskonna nimel kõnelenud Jüri Lehtmets sõnas, et oluline on muuta erivajadusega inimestega arvestamine sündmuste korraldamise loomulikuks osaks. Nii leiab üha rohkem erivajadusega inimesi tee erinevatele, sealhulgas Vunki mano! loometalgute tüüpi üritustele.

Presidendi tänukaart lisab rõõmu

Loometalgute mentoril Helen Avarlaidil oli suur au ja rõõm ulatada Kuldvõtmekese meeskonnale preemia koos president Kersti Kaljulaidi tänukaardiga, millel on kirjas järgmised read: “Head “Vunki mano” talgulised! Elu meie ümber on selline, milliseks me ta ise oma tegemiste või tegemata jätmistega kujundame. Aitäh kaasa mõtlemast ja lahendusi otsimast loometalgutel! Jätkugu teil hoogu ja teotahet oma ideede elluviimisel!”

Kuigi Vunki mano! loometalgute fookuses oli Võrumaa jaoks oluliste ideede arendamine, siis Kuldvõtmekese meeskond näeb oma projekti üleriigilisena. Kuldvõtmeke koosseisus Eesti Lihasehaigete Seltsi esimees Jüri Lehtmets koos isikliku abistaja Valeviga, TM Loovus asutaja, kunstnik ja kirjanik Tiia Järvpõld koos isikliku abistaja Mirjamiga, Helpificu projektijuht Kristina Amor, Võrumaa Töötukassa juhtumikorraldajad Piret Kahre ja Oliver Olesk, Võrumaa Lihasehaigete Seltsi liige Tiia Savila ning autojuht ja IT-tugi Taavi Pähn pakkusid välja kolm lahendust, mille abil oleks võimalik parandada puuetega inimeste osalemist erinevatel üritustel.

Lahendusena näeb meeskond nelja järgmist sammu:

  1. Lihtsustatud ja animeeritud ligipääsetava sündmuse korraldamise juhendid, mida tutvustada korraldajatele;
  2. Artiklite sari positiivsetest ligipääsetavate sündmuste kogemustest, näidetest ja praktikatest;
  3. Erivajadusega inimeste võrgustiku loomine, mille liikmed osalevad erinevatel üritustel ja jagavad korraldajatele tagasisidet saadud kogemustest. Seeläbi saavad korraldajad vahetut tagasisidet selle kohta, mis läks sihtgrupi meelest hästi ning mida saab teha tulevikus paremini;
  4. Helpificu koosloome tööriista testimine ja täiendamine.

Žürii poolt tekkinud asjakohasele küsimusele, kuidas kavatsetakse korraldajaid neid lahendusi kasutama motiveerida, oli meeskonnal koheselt vastus. Suure tõenäosusega soovivad ka korraldajad ise positiivse kogemuse kajastamist, näidates et nad on korraldusega teistest sammu võrra ees.

Saadud auhinnarahaga rahastab meeskond palgaliste sündmuste kaardistajaid, samuti on soov luua võimalikult heal tasemel lihtsustatud ja animeeritud juhendmaterjalid. See võimaldab korraldajatel samm sammu haaval tuua sündmuste organiseerimisel sisse erinevaid lahendusi ning aidata edukalt võõrustada erivajadusega inimesi erinevatel üritustel.

Võrumaal vunki andmas

Veel kuus päeva enne IV Vunki mano! loometalgute algust oli korraldusmeeskond rahulik, ent siis saabusid tähelepanu haaravad teated koroona rindelt. Meeskond võttis vastu kiire otsuse teha talgud hoopis teisiti kui plaanitud, säilitades siiski selle parimad omadused. Kõige olulisem muudatus oli see, et loometalgud toimusid samal ajal mitmes kohas ja siiski kõik ikka ühiselt koos. Võrumaa Arenduskeskuse heaolu arendusnõunik ja Vunki mano! eestvedaja Kadri Kangro sõnas, et ümberkorraldused said võimalikuks tänu suurele usaldusele erinevate asutuste vahel. Iga meeskond sai endale päris oma loometalgute „pesa” Antsla-Urvaste kandis, kus oli olemas kõik vajalik mõnusaks olemiseks ja oma teemale keskendumiseks. Meeskonnad paiknesid Lusti lasteaias, Antsla jahimajas, Antsla kultuurikeskuses, Uue-Antsla rahvamajas, Kuldre noortekeskuses, Kuldre koolimajas, Urvaste seltsimajas ja Urvaste koolimajas. Kuldvõtmekese meeskonnal vedas hubase Urvaste kooli õpilaskoduga, kus sai nii töötada kui ka ööbida.


Kuldvõtmeke Urvaste kooli õpilaskodus. Fotograaf: Viivika Nagel

Esimesel päeval ootas meid Urvastes ees mentor Helen Avarlaid, kelle avatud ja sõbralik olek ehitas usaldusliku silla Kuldvõtmekese ja Vunki mano! formaadi vahele. Loometalgud olid interaktiivsed Zoom keskkonna vahendusel: tõsine mõttetöö oli pikitud lõbusate puhkepausidega, võimlemine turgutas väsinud vaimu ja keha, kuulasime pillimängu, sai nalja, toimus viktoriin. Kontakt teiste meeskondade ja korraldusmeeskonnaga toimus ka Slack keskkonnas. Mentorid käisid nii pesades kui ka olid meeskondadega kontaktis online´ kujul. Meile istus see väike “pesa” hästi, suuremas koolimajas ei olnuks vast üldse nii õdus. Oma „pesa” pakkus häid võimalusi keskendumiseks ja teemasse süvenemiseks. Kes teab, äkki oleme tänu koroonale juba välja treenitud, harjunud olema isolatsioonis ja omaette. Saime omakeskis rahulikult mõtiskleda ja arutada, samas tunda ekraani vahendusel külg külje tunnet teiste meeskondadega. Võib-olla peab olema toetus väiksema kogemusega meeskondades märksa suurem, Kuldvõtmeke oli juba saanud varasema kogemuse III Vunki mano! loometalgutel Võrus.

Loometalgute virtuaalne lahendus oli professionaalne, terviklik, muhe ja lõbus. Igati tore. Võib öelda, et kõik kukkus välja toredamini kui oskasime oodata.

<- Tagasi kategooriasse
0
    0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi