Helpific vabatahtlikud ja abistajad

IV Vunki mano! loometalgud lükkusid koroonaviiruse tõttu edasi

Vaadates Eestis ja maailmas toimuvat ning arvestades valitsuse soovitustega otsustas täna Vunki mano! loometalgute korraldusmeeskond lükata edasi loometalgud Võrumaal Kuldres. Uus toimumise aeg selgub, kui asjalood on taas paremad.

Kuldvõtmekese meeskond, eesotsas varvastega maaliva ja kirjatööd tegeva Tiia Järvpõllu ja Eesti Lihasehaigete Seltsi esimehe Jüri Lehtmetsaga, plaanis võtta 12.-14. märtsi loometalgutel Kuldres luubi alla erivajadustega inimeste kaasamise erinevatele üritustele, avalike teenuste arendamisprotsessi, mõtte- ja loometalgutele. 

Eestis elab 156 677 puudega inimest ehk 12% kogu rahvastikust. Neist 65 200 on tööealised inimesed, kes ikka ja jälle soovivad end koolitada või osaleda erinevatel sündmustel, kuid seisavad tihti silmitsi sellega, et nende osalemine tekitab palju segadusi, mis raskendavad koolituse enda sisu omandamist – sest neil tuleb tegeleda selgituste andmisega, mis tihti paneb osalemisest loobuma. Ka ürituste ja koolituste korraldajad on hädas läbivalt kaasava sündmuse korraldamisega. Enamasti on aega napilt ja neil on tekkinud teatavad harjumuspärased korraldusmustrid, kus erivajadustega inimestega arvestamine tundub eraldi lisastressorina.

“Oleme puudega inimestena kogenud mitmeid kordi, kuidas meie osalemine tekitab ürituste korraldajates korralikku kimbatust. Aga see ei peaks nii olema,” tõdeb Jüri Lehmets. “Meid häirib see, kui tunneme end üritustel eriliselt kohelduna ja meile pööratakse erandkorras tähelepanu. Tahame luua lahenduse, mis aitab korraldajal juba eos jooksvalt sündmusi planeerides arvestada erivajadustega ilma, et peaks liigselt muretsema selle pärast, kas kõigele on mõeldud. Meie hinnangul on vaja vaid teada paari põhilist asjaolu ja korraldajate paindlikkust, et takistused jooksvalt kohapeal ära lahendada.”


Helpific töötab välja koosloome tööriista, mis võimaldab paremini kaasata erivajadusega inimesi näiteks avalike teenuste arendamise aruteludele, mõtte- ja loometalgutele jms. Tööriist võimaldab korraldajal lisada üritus Helpificu platvormile, lisades kuulutusele erivajadusega inimeste toimetulekut soodustavad hüved (invatualett, kaldtee, lift, vabatahtlikud jm) misjärel jõuab teavitus kasutajateni. Seejärel saavad erivajadusega inimesed lisada vajadusel platvormile abisoovi isikliku abistaja või transpordi leidmiseks.

Infotehnoloogilise tööriista juures oleme arvestanud, et inimeste kaasamiseks on vaja pöörata tähelepanu ka teistele meetoditele nagu näiteks kohtumised, seminarid ja ümarlauad. 

Nüüd jääb vaid üle oodata olukorra selginemist, et anda niipea kui võimalik vunki juurde uuele ideele.

<- Tagasi kategooriasse
0
    0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi