Helpific vabatahtlikud ja abistajad

Toomas Panker: ideaalses Eestis on rohkem võimalusi ka vähenenud töövõimega inimestele

Helkurvesti ja musta nokamütsiga majahoidjast mees luuaga kortermaja õues.
Toomas Panker oma kodumaja hoovis. Foto: erakogu

Helpificu vabatahtlik Toomas Panker otsis tööd üle kümne aasta, saades lugematu arvu eitavaid vastuseid. Nüüd aga töötab ta oma korteriühistus majahoidjana, tundes sellest suurt rahulolu. Samuti annab Toomas oma panuse hoolivama ühiskonna kujundamisel, tegeledes Helpificus tõlkimise ja andmete sisestamisega.

Kui oleks võimalik, rändaks Toomas ajas tagasi 1984. aasta juunisse, kui temaga juhtus ränk liiklusõnnetus. „Ma muudaksin selle olematuks ning jätkaksin õpinguid Tallinna 7. keskkoolis,” pajatab Toomas. Pärast rasket ajutraumat ei olnud elu enam endine. Esialgu liikus poiss isa tehtud ratastoolis, kahe kuu pärast hakkas tasapidi kõndima oma jalgadel. Taastumine võttis aega ligi aasta, misjärel jätkas Toomas õpinguid kodulähedases koolis koduõppijana.

Pikad tööotsingud

Ta arvab, et erivajadusega inimestel peaks olema rohkem kohti, kus nad saaksid koos käia ja ennast arendada. Haabersti klubimaja liige on ta alates 1999. aastast. See on kogukond, mis aitab ka vaimse tervise häirega inimestel vältida üksijäämist, sinna saab alati minna. Klubimajas on võimalik teha tähendusrikast tööd, struktureerides nii oma elu- ja päevarütmi.

Toomas on toimetanud klubilehte, sisestanud statistikat arvutisse, otsinud klubiliikmetele vabu töökohti, tutvustanud klubimaja jne. “Minu hobideks on inglise keelsete tekstide tõlkimine, ristsõnade lahendamine, luuletuste kirjutamine, mida ma teen küll rohkem sahtlisse,” ütleb ta.

Haabersti klubimaja mängib suurt rolli Toomase enesearengu teel. Sealsed inimesed on temasse uskunud, elades kaasa nii mehe tööotsingutele, tagasilöökidele kui ka edule.

Toomas proovis mitmeid töid, vahetult enne 2009. aastal Astangule õppima asumist tegi ta käsitööd, mis aga ei sobinud talle vähese käteosavuse tõttu. Seejärel tegi ta Pelguranna Tugikodus koristustöid. „Peale bürootöö kursuselt väljaarvamist kohtusin ma Astangu töölaadal Swedbank AS töötajaga, kes rääkis võimalusest töötada Postipangas töövarjuna. Seal tegelesin lühikest aega kirjavahetuse sorteerimisega. Vahepeal sain Pelguranna Tugikodus kogemuse majahoidjana,” räägib Toomas.

Ideaalne töö majahoidjana

Alates 2019. aasta kevadest töötab Toomas oma korteriühistus majahoidjana. Nimelt kirjutas korteriühistu esimees, kes tunneb teda juba sündimisest saadik, kaks nädalat enne ühistu koosolekut ja küsis, kas ta ei tahaks hakata korteriühistu majahoidjaks. “Otseloomulikult vastasin jaatavalt ning ütlesin, et see on mulle ideaalne – teha enda kodu juures majahoidja tööd,” kirjeldab mees.

Majahoidjana on Toomase tööülesanded maja ümber oleva muruplatsi hooldamine ja riisumine. „Hommikul käin harjaga üle majaesise, maja tagust muruplatsi hooldan vastavalt vajadusele,” räägib Toomas. „Minu tööülesanne on ka riiklikel tähtpäevadel lipu heiskamine ja langetamine.”

“Korteriühistu esimees muretseb minu pärast, küsib alati, kas mul on millestki puudus, mida on töötamiseks vaja ja on nõus mulle vajaminevad asjad kohe ostma,” ütleb Toomas. “Siiani on mul töö juures läinud kõik hästi ja probleeme ei ole olnud.” Haabersti klubimajas käib tubli mees jätkuvalt edasi, sest tema missiooniks on aidata tööle teisi liikmeid. Toomase jaoks on ideaalne selline Eesti, kus on rohkem töötamise võimalusi ka vähenenud töövõimega inimestele.

<- Tagasi kategooriasse
0
    0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi