Helpific vabatahtlikud ja abistajad

Helpificul käis külas Riigikogu liige Annely Akkermann

© Helpific

Eesti Külaliikumine Kodukant koos rahvastikuministriga korraldas novembri lõpus II Riigikogu vabatahtlike nädala, mille eesmärgiks oli tutvustada vabaühenduste ja vabatahtliku tegevuse mitmekesisust. Helpificu külastas Riigikogu liige Annely Akkermann.

Oleme rõõmsad, et Annely Akkermann otsustas II Riigikogu vabatahtlike nädalal külastada Helpificu

Helpific võtab osa Tehnopoli Startup Inkubaatori kasvuprogrammist, mistõttu osalesid kohtumisel Riigikogu liikmega lisaks Helpificu asutaja ja tegevjuht Keiu Roosimäele, projektijuht Kristina Amorile, Helpificu kaasasutaja Jüri Lehtmetsale, vabatahtlikest andmeanalüütiku Tarmo Metsmägile ja fotograaf Priit Grepile ka inkubaatori juht Kadri Tammai ja teenuste juht Anne-Liisa Elbrecht. Koos tegime ringkäigu Startup Inkubaatori ruumides, misjärel tutvustas Helpificu asutaja ja tegevjuht Keiu Roosimägi Annely Akkermannile lähemalt Helpificu missiooni, tulevikuplaane ja võimalusi tuleviku sotsiaalhoolekande kujundamiseks. Koos panustades toome lisaresurssi sotsiaalhoolekandesse, sest rahvastikupuu muutub lähikümnendite jooksul tunduvalt – kasvab eakate osakaal.

Annely Akkermann tõdes, et Riigikogus räägitakse palju eakate tulevikust. “Mis saab, kui elanikkond vananeb… Juba praegu on kolm töötajat iga eaka kohta, tulevikus läheb see üks ühele,” pajatas Akkermann. “2050. aastal läheb ka minu laps pensionile. Kui rahvastikupuu pole enam püramiidikujuline, siis kasvueeldused kaovad ning senine majandusmudel ei saa enam toimida. 

Helpificu eesmärgiks on tuua sotsiaalhoolekandesse täiendavat inimkapitali, mobiliseerides kogukondlikud ressurssid: vanemaealised, töötud, noored, lapsega kodus olevad vanemad ja erivajadusega inimesed. Helpificu roll seisneb selles, et ühed inimesed saavad tellida Helpificu tugikeskkonnas kogukonnast tasulisi teenuseid või abi vabatahtlikkuse alusel, teised teha ühekordseid tööotsi, sealhulgas erivajadusega inimesed ja eakad ise.

„Loodame seda, et lähitulevikus saavad töötuna arvel olevad erivajadusega inimesed, noored ja vanemaealised teha ühekordseid tööampse jagamismajanduse ettevõttetes, sealhulgas Helpificus, tundmata hirmu töötu staatusega kaasnevate teenuste, toetuste ja hüvitiste kaotamise ees,” rääkis Keiu Roosimägi. Teenuseosutajad saavad oma tulu välja võtta näiteks ettevõtluskontolt – eraisikule mõeldud bürokraatiavaba ja soodne võimalus tegutseda mikroettevõtjana, muretsemata raamatupidamisaruannete, igakuiste maksudeklaratsioonide ja maksude tasumise pärast, sest see kõik käib automaatselt.” 

Projektijuht Kristina Amor tõi välja Võrumaal aset leidnud loometalgud Vunki mano!, kuhu Helpific kaasas erivajadusega inimesed ja osalemise annetamistalgutel, millest saadud raha läheb erivajadusega inimeste isiklikule Helpificu kontole. Seejärel saavad nad osta tugikeskkonna kaudu igapäevaseks iseseisvaks eluks vajalikke teenuseid nagu isiklik abistaja, transport või abistamine kodustes toimingutes

Päeva teisel poolel tegi Annely Akkermann Helpificu platvormil läbi kasutajateekonna – tegus naine tegi juba varasemalt tugikeskkonnas konto ja abistas Eesti Lihasehaigete Seltsi esimeest Jüri Lehtmetsa, kes vajas abi riietumisel, söömisel ning liikumisel ühiselamust teadusparki ja tagasi.

Jüri Lehtmets jagas kohaletulnutega reisimuljeid Inglismaalt. „Inglismaal on arvamus, et üksinda sellised tüübid nagu mina väljas ei liigu. Nad küsisid seal, et kuidas ma seda teen – kuidas ma lähen üha uuesti ja uuesti,” pajatas Lehtmets, kes on Helpificu kaasasutaja. „Olen vist hea näide sellest, kuidas mõttemustritest lahti laskmine ja karmid olud karastavad terast,” ütles ta. Jüri on harjunud leidma lahendusi, et pigistada piiratud oludest välja maksimum. Helpific on erivajadusega inimestele alternatiivseks võimaluseks täisväärtusliku ja iseseisva elu elamisel, pakkudes täiendavaid teenuseid: saatja, transport, abi majapidamistöödel.

Oleme rõõmsad, et Annely Akkermann otsustas II Riigikogu vabatahtlike nädalal külastada Helpificu. See ettevõtmine oli jätkuks 2017. aastal toimunud sarnasele aktsioonile, kus osales kolmandik Riigikogu liikmeid. 

Suur aitäh!

<- Tagasi kategooriasse
0
    0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi